Vad händer med skräpet?

Idag var vi i åk 4 på studiebesök på Kartåsens återvinningsstation. Vår resa började med att vi tog bussen in till Lidköping. När vi anlände till  Kartåsen fick vi åka på en rundtur i bussen för det var så kallt. Magnus var den som guidade oss runt. Magnus visade oss några stora komposthögar, dom kallade komposthögarna för limpor. Dom vände på högarna 4 gånger per år. Efter dom hade vänt på ”limporna” 4 gånger på året så silade dom komposten så att det blev ren jord som går att använda till t.ex att plantera eller ha på åkrar.

Precis innan vi fick gå upp på den gamla soptippen så fick vi se på avdelningen med farligt avfall. Där fanns det bland annat olja, kvicksilver och bensin. Vi fick hålla lite kvicksilver i en glasflaska det vägde väldigt mycket. Ibland fick dom in handgranater och ammunition. Även fyrverkerier och raketer kan lämnas där. Det skickas till polisen.

För några år sedan var en konstnär där och tittade på lite skrot sedan gjorde han mekoxen. Har du tänkt på att den hänger på en av stolparna vid sorteringen? Vi kollade också på ett ställe med stora lådor med tekniskt skräp i. Det är 20 (!) sådana lådor som ska tömmas varje vecka. Förstår du hur mycket telefoner, datorer mm vi slänger!? Det fanns ett rum där det stod saker som var för fina för att slängas. Dom säljs sedan och pengarna går till välgörenhet, super smart.

AV: Wilma, Vera, Agnes, Isabelle, Filippa, Hilda, Oscar, Anton, Mahdi och Hampus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *