Vilken stor skillnad!

Vad är det egentligen för skillnad på Sverige och Libanon? Det ska jag ta reda på i det här reportaget!

Jag har intervjuat en person som heter Maher. Han föddes i Beirut, Libanons huvudstad 1976 och blev uppväxt där ända fram till 2000, då han flyttade till Sverige.

Det här är Maher.

Det här är Maher.

Hur varmt kan det bli?

Libanon är ett ganska litet och fint land om man jämför Sverige.
-Det är väldigt varmt på sommaren så man badar mest då säger, Maher. Klimatet är ganska annorlunda ifrån Sverige. Det är väldigt mycket varmare.
En vanlig sommardag kan det bli upp till 40 grader varmt. Medeltemperaturen är ungefär 28 grader varmt. Qurnat as Sawda är Libanons högsta berg och är 3087 meter över havet och den längsta floden i Libanon heter Litani och är 140 km lång.

I Libanon är det inte bara libaneser som bor där.

-Libanon är ett ganska trångt land, det finns ungefär 4 miljoner Libaneser, 1 miljon Palestinier och 1,3 miljoner syrier sa, Maher.
-Tänk att Libanon är ungefär lika stort som Värnen i Sverige sa, Maher
Libanons nationaldag är den 22 november och deras huvudstad heter Beirut. De har republik som statsskick. De har en president och premiärminister som heter Tamman Salman. Besöker man Libanon så betalar man med LBP som betyder libanesiskt pund. En del av Libanons ekonomi har gått till reperationer av byggnader efter inbördeskriget, men de har ändå ganska bra ekonomi.

Vad äter man i Libanon?

-Maher berättar, att Libanons mat är ganska annorlunda ifrån Sveriges mat.
Man äter mycket grönsaker, ris, färska varor och man har olivolja i maten ganska ofta. Det är väldigt sällan man köper frysta varor, man har ingen grädde eller mjölk i maten.

Strängare än i Sverige

-Maher berättar att när han gick i skolan så är det ganska långa och tuffa skoldagar. Han börjar klockan 06:30 på morgonen och slutar 15:30 på eftermiddagen. Han berättar också att man fick slå barn i skolan ifall de inte sköter sig. Det finns 9 årskurser i skolan. Man kommer till skolan med skolbuss.
-Kommunala skolor är gratis att gå i, men privata skolor kostar mycket pengar att gå i , säger Maher.
Skoluniform har man på sig i skolorna. På sommaren har man shorts och linne och på vintern har man byxor med skjorta och slips.
-Maher tycker det är bra att man har skoluniform för då är alla lika mycket värda.
Man får heller ingen mat av skolan, man får ta med sig egen mat till skolan.

Det är ganska stora skillnader det kan vara mellan länder. Det finns vissa berg som t ex är några tusen meter höga och floder som är några hundra km långa. I Sverige är det t ex väldig sällan det går upp till 30 grader i skillnad ifrån Libanon, som det går upp till 40 grader på en vanlig sommardag. Det är ganska galet! Jag skulle vilja besöka Libanon bara för att se skillnaderna, hur skolan var, reglerna och definitivt värme skillnaden.
Av Marcus

En reaktion på “Vilken stor skillnad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *