Hur var det egentligen!?

Jag undrar hur det var i skolan för 60 år sen!?

Var det annorlunda än var det är nu, eller finns det likheter? Det ska jag ta reda på!

Jag ska börja med att förklara hur det är i vår skolan nu:

skolgård

Lite av vår skolgård!

Skolan har en ganska fin skolgård! Vi har en fotbollsplan av asfalt och en fotbollsplan av gräs. Det finns en lång rutchkana som står uppe på en backe. Vi har en lekplats med olika lekställningar, den står i en sandlåda. Vi har en basketplan och ett litet ställe med tak över. Det var lite på skolgården, men nu tar vi inuti skolan:

klassrum

Ett av våra klassrum!

Lågstadiet går på nedervåningen och där finns det 5 klassrum. I korridoren finns det lite bord och stolar och kanske en liten soffa. Två trappor upp har mellanstadiet sin våning. Där har vi bara 3 klassrum och ett bibliotek. Biblioteket är inte jättestort men det är bra ställe man kan arbeta på. Våra andra klassrum är ganska stora. Gympasalen är väldigt liten jämfört med andra idrottshallar på andra skolor! I klassrummen har vi inte skolbänkar, vi har bord och stolar. Läraren skriver på en whiteboard. Min klass använder digitala hjälpmedel, t.ex iPad och dator. Vi skriver inte med papper och penna så ofta. Vår skola har inte skoluniform! De flesta tar sig till skolan med buss, men andra går eller blir skjutsade av sina föräldrar. Det finns 3 olika bussar man kan åka.

Lärarna är snälla och bra. De gör oss inte illa eftersom att skolaga inte gäller längre. I vår skola har vi klasserna: förskoleklassen till 6:an.

korridor

Vår korridor!

Skollagen just nu säger att man måste gå i skolan klasserna 1-9. Om man vet att man inte kommer till skolan måste man anmäla det, annars räknas det som att man har skolkat. Vår skola är byggd 1950. De viktigaste reglerna i vår skola är att inte mobbas och slåss.

Jag har intervjuat min mormor Elisabet om hur det var i skolan för 60 år sen, när mormor gick i ettan, och så här gick intervjun:

De viktigaste reglerna i skolan var att inte vara elak och att man måste sitta stilla på lektionerna. När rasten var slut ringde läraren i en klocka så att barnen kom in. För att komma till

mormors klass

Mormors skolklass!

skolan cyklade eller gick man. Barnen hade inte skoluniform, det tyckte min mormor var bra. Hennes lärare var snäll och inte sträng. Skolaga gällde inte! Skolgården yta bestod av grus och gräs. Det fanns också en fotbollsplan. I ett litet hus som fanns kunde de leka lekar och göra andra saker. Skolgården var ganska liten om man jämför med skolgårdarna nuförtiden. Mat fick de ta med sig hemifrån, för det fanns inte skolmat. Barnen tog oftast med sig smörgåsar och mjölk. Skolan började 8:50 och slutade 13:50. De gick i skolan på lördagar också, men då slutade de 13:00! I mormors skola när hon gick i ettan fanns bara klasserna 1-2. Barnen hade ämnena sv, ma, musik, välskrivning, stavning och kristendom. Varje morgon de kom till skolan skulle man sjunga en psalm. Eleverna hade samma klassrum för varje lektion. Klassrummen var avlånga. Längst fram fanns det en kateder och bakom den en svart tavla. Det fanns också en tramporgel. På väggarna fanns det fyra stora fönster och ett alfabet. Skolbänkarna stod i rader. Istället för toaletter fanns det utedass. Det fanns en liten korridor. Men det fanns ingen gympasal. Skolan var liten!

Min sammanfattning är att skolan nuförtiden är mycket mer förändrad än skolan för 60 år sen! Nu är skolan lite större och man använder mer moderna saker. Jag undrar vad det är som gör att allting förändras?

Av: Liv Berggren!❤️

2 reaktion på “Hur var det egentligen!?

1. ⭐️ Bra med bild och bildtext.
    ⭐️ Ingressen var bra och sammanfattande.

Wish: skär ber på beskrivningen i början blev väldigt mycket och lite långt, annars var det bra